Meyveli Pasta Meyveli pasta, daha çok bahar ve yaz aylarında tercih edilen hafif bir pasta çeşididir. Doğum günlerinin yanı sıra, çay saatlerinde de sunulabilen, ağır davetlerde olduğu gibi evlerde günlük yaşamda da tercih edilen bir pastadır. Muz, çilek, kivi, şeftali ve orman meyveleri meyveli pastada en çok tercih edilen meyvelerdir. Bunların yanı sıra kavun, ananas ve mango gibi pek çok meyve de bu pastalarda kullanılabilir. Meyveli pasta, çocukların da özellikle tercih ettiği popüler pasta çeşitlerindendir. Çilek ve muz, çocukların pastada en favori meyveleridir. Orman meyveli, frambuazlı ve marmelatlı çeşitler, pastanelerde konuklara sunulan lüks meyveli pasta çeşitleri arasındadır. Taze ve Mevsimlik Meyveler Taze ve mevsimine uygun meyveler kullanmak pastanızın kalitesini artıracaktır. Pastanızın üzerindeki meyveleri dilerseniz jöle ile parlatabilirsiniz. Antep fıstığı ve kıyılmış badem de meyveli pasta süslemeleri için uygundur. Sadece birkaç yaprak taze nane, meyveli pastanıza farklı, şık ve ferah bir hava katabilir. Meyveli pastalarda kaplama için krem şantiyle birlikte kullanılan labne peyniri de son yıllarda giderek daha çok sevilen, hafif bir kaplama malzemesidir. Klasik yuvarlak pasta tabanı meyveli pasta için sık kullanılır ancak özellikle muzlu pastalarda rulo şeklinde kek de kullanılmaktadır. Piştikten hemen sonra sıcakken şekil verilen rulo kekin hazırlanması biraz daha zahmetlidir. Evde Meyveli Pasta Yapımı Pastanelerdeki birbirinden lezzetli meyveli pasta çeşitlerini satın alabileceğiniz gibi, vereceğimiz tarifle evde kendi meyveli pastanızı da yapabilirsiniz. Meyveli Pasta Malzemeleri Keki için:
Süslemesi için:
Jöle Süslemesi için: 1 paket hazır jöle (Aromasını arzunuza göre seçebilirsiniz) Meyveli Pasta Nasıl Yapılır? Yumurta ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır, un ve kabartma tozu ilave edilir. Yağlanmış kalıba dökülür ve önceden 170°C ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Pişen kek soğuyunca dikkatlice ortadan ikiye bölünür ve bir bardak sütle ıslatılır. İlk kat kekin arasına krem şanti sürülür ve önceden dilimlenerek hazırlanmış kivi ve şeftaliler sıralanır. Üzerine ikinci kat kek konur ve tekrar sütle ıslatılır, krem şantiyle kaplanır. En üstüne yine kivi ve şeftali dilimleri dizilir. İstenirse meyvelerin üzerine jöle sürülür. Meyveli pasta, bir gece buzdolabında bekletilerek servise hazır hale gelir. Bu tarifte kek pişirme aşamasını atlayarak marketten alacağınız hazır pasta tabanlarını da kullanabilirsiniz. Krem Şantinin Hazırlanması 1 paket toz krem şanti, 1 bardak soğuk sütle birlikte mikserle çırpılır. Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Krem şanti, meyve salataları için yumuşak, pasta ve tatlılar için ise koyu kıvamda hazırlanmalıdır. Meyveli Pasta Üzerine Jöle Süslemesinin Hazırlanması Meyveli pastamızın üzerine dizdiğimiz meyvelerin parlak ve hoş bir görünümde olması için jöle kullanabilirsiniz. Marketlerden temin edeceğiniz hazır jöleler bu iş için uygundur. En yaygın aromalar vişne, çilek, limon, kivi, elma ve muzdur. Damak tadınıza en uygun aromaya sahip jöleyi alabilirsiniz. Yapılışları paketlerin arkasında da tarif edilir, gayet pratiktir. Jölenin hazırlanması için 2.5 çay bardağı kaynar su içinde eritilen bir paketin tamamına 2.5 çay bardağı soğuk su eklenir ve karıştırılır. Hafif soğuyup katılaşmaya başladığı zaman jöle dikkatlice pastamızın meyvelerinin üzerine yayılır. Dilerseniz, meyvelerin üzerine yaymak yerine jöleyi buzdolabında bekletip tamamen katı hal aldıktan sonra küp şeklinde keserek de süsleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Bir dilimi ortalama 450 kaloridir. Diyet Yapanlar İçin Meyveli Pasta Eğer diyetteyseniz pastanızın kalorisini azaltmak için yağ kullanılan tariflerde light margarinleri, şeker yerine toz ya da sıvı tatlandırıcıları, çikolatalı tariflerde şekersiz çikolataları kullanabilirsiniz. Krem şantiyi hazırlarken light süt kullanabilir, krem şantiyi labne peyniriyle karıştırarak hafifletebilirsiniz. Şekerlemeli, konserve veya bekletilmiş meyveler ya da meyve marmelatları yerine taze meyve kullanmak da kaloriyi düşürecek ve pastayı daha sağlıklı hale getirecektir. Pastanızın kekini yaparken kullandığınız unu satın alırken de kepekli ya da tam buğday unu tercih edebilirsiniz. |