Kümbet Pasta Kümbet pasta, dış görünüşü kubbeye benzeyen ve içi krema dolu olan özel bir pasta türüdür. "Kümbet" kelimesi, anıt mezar veya kubbe anlamına gelir ve bu pastanın görüntüsü de bu mimari yapıların şeklini andırdığı için bu isim verilmiştir. Görsel olarak oldukça hoş olan bu pastanın yapımı da nispeten kolaydır. Kümbet Pasta Malzemeleri Kek İçin Malzemeler
Muhallebi İçin Malzemeler
Çikolatalı Sos İçin Malzemeler
Kümbet Pasta Nasıl Yapılır? Muhallebiyi hazırlamak için öncelikle margarini bir tencereye alıp eritin. Margarin eridikten sonra unu ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Mısır nişastasını bir su bardağı süt ile karıştırın. Kalan sütü yavaş yavaş tencereye ekleyin ve sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın. Karışım koyulaşıp kaynamaya başladığında, kısık ateşte 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Muhallebinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra mikser ile 5 dakika kadar çırpın ve soğuması için bir kenara alın. Kekin hazırlanması için yumurtaları oda sıcaklığında bekletip ılıklaştırın. Derin bir kapta yumurtaları kırıp toz şeker ile çırpın. Şeker eriyip köpükler oluşunca sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam edin. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyin. Tüm malzemeyi iyice çırparak karıştırın. Yaklaşık 25-30 cm çapında kelepçeli kek kalıbını margarin ile yağlayıp hafifçe un serpin. Hazırlanan kek hamurunu kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kek pişince fırından çıkarıp ılımaya bırakın. Kek ılıdıktan sonra ikiye bölün. Yuvarlak bir salata kasesine kekin üst yarısını yerleştirin. Kek sıcaksa, kasenin şekline göre daha rahat yerleştirilir. Muhallebiyi bu kasedeki kekin içine dökün ve kalan kek parçasını muhallebinin üzerine kapatın. Bu şekilde buzdolabında bir gün bekletin. Servis yapacağınız zaman bitter çikolatayı ve çiğ kremayı yapışmaz bir tavada eritin. Kümbet pastayı buzdolabından çıkarıp bir tepsiye ters çevirin. Çikolatalı sosu üzerine dökün. Kümbet pasta servise hazırdır. Afiyet olsun. |