Jöleli Pasta Jöleli pasta, pasta severlerin yabancılık çekmeyeceği bir tattır. Dış görünüşüyle herkesi büyüleyen bu pasta, kesildiğinde lezzetini daha da ortaya çıkarmaktadır. Gerek şükran yemeklerinin ardından ağız tatlandırıcı olarak, gerekse aileler arasında yapılan oturma günlerinde servis tabaklarının yanında eklenebilecek güzel bir pasta olarak düşünülebilir. Özellikle jöleli olması, çocukların çok hoşuna gidecektir. Jöleli Pasta İçin Malzemeler Keki İçin
Kreması İçin
Süslemek İçin
Jöleli Pasta Nasıl Yapılır? Pastanın yapımına yumurta ile şekeri çırparak başlayalım. Ardından içerisine diğer malzemeleri azar azar ilave edelim ve sürekli karıştıralım. Bu arada kabartma tozu için bir kaşık un ayırıp ikisini beraber karıştırıp ardından diğer malzemelerin içerisine katalım. Kekin güzel kabarması için bu püf noktası önemlidir. Kek hazır hale gelince kelepçeli (26 cm.) bir kek kalıbının içerisini yağlayalım ve kek hamurunu kalıbın içerisine dökelim. Yaklaşık olarak kek hamurunu 175 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirelim. Kek hamuru pişerken biz de bu arada krema malzemesini hazırlayalım. Krema için verilmiş olan tüm malzemeleri fazla derin olmayacak bir tencerenin içerisine alalım ve sürekli karıştırarak pişirelim. Pişmiş olan kremayı 2-3 dakika kadar karıştırıcı ile çırpalım ve çırptıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletelim. Krema soğurken keki fırının içerisinden alalım ve soğutalım. Soğuduktan sonra keki kalıbın içerisinden çıkaralım ve ortadan ikiye bir iplik veya keskin bir bıçak vasıtasıyla keselim. Kekin kesilmiş olan iç kısımlarına portakal suyu ile 1 tatlı kaşığı toz şekerini eritip gezdirelim. Bu sayede kekin iç kısımları ıslatılmış olacaktır. Kekin alt taban parçasını tekrar kalıbın içerisine alalım ve üzerine soğumuş olan kremanın yarısını dökelim. Kremaların üzerlerine de meyve dilimleri yapalım ve hafif bastırarak yerleştirelim. Meyveler ile buluşmuş olan kremanın üzerine diğer kek tabanını yerleştirelim ve üzerini kapatalım. Kalan kremayı da pastanın en üst kısmına dökelim ve bu sayede pastanın kenar kısımlarında açıklık kalmayacaktır. Jöle pastanın yanlarından akmayıp, üst katmanda kalıp halinde duracaktır. Kremayı döktükten sonra pastanın üstüne meyve dilimleri ile süsleyip buzdolabının içerisine kaldıralım. Pasta buzdolabında dinlenirken diğer taraftan jöleyi üzerinde yazan tarife göre hazırlayalım ve pastayı dolaptan çıkarıp üzerine jöleyi dökelim. Bu aşamada jöleyi tamamen dökmek yerine azar azar ve birer dakika aralıklarla dökmeyi tercih edin. Bu sayede pastanın üst kısmında jöle daha çok bir görüntü oluşturacaktır ve jöle pastanın orta kısmında çöküntü yapmayacaktır. 4 saat içerisinde pastanın üzerinde olan jöle donacaktır. Jöle donduktan sonra kalıbın içerisinden pastayı çıkarın ve hazır hale getirdiğiniz krem şanti ile pastanın yan kısımlarını süsleyip servise sunum yapın. Afiyet olsun. |
Efsun
23 Temmuz 2024 SalıJöleli pasta yaparken kremayı pişirirken sürekli karıştırmak gerekiyor mu? Yoksa ara ara karıştırmak yeterli olur mu? Bir de jöleyi dökerken tamamen dökmek yerine azar azar dökmenin bir avantajı var mı?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıEfsun,
Kremayı pişirirken sürekli karıştırmak önemli, çünkü bu şekilde krema dibine tutmaz ve pürüzsüz bir kıvam elde edersin. Ara ara karıştırmak yeterli olmayabilir ve topaklanma ya da yanma riski doğabilir.
Jöleyi dökerken azar azar dökmenin avantajı ise, katmanların daha düz ve dengeli olmasını sağlamasıdır. Ayrıca, jölenin tamamen katılaşmasını bekleyerek dökmek, pastanın şeklini daha iyi korur ve dağılmasını önler. Bu yöntemle daha profesyonel bir görünüş elde edebilirsin.
Afiyet olsun!
Sevgiler,
[Senin adın]