Doğum Günü Pastası Doğum günleri, yaşamımızın en özel günleri arasında yer alır. Sevdiklerimizin bu özel günlerini kutlarken, onların yeni yaşlarının hayırlı olmasını temenni eder ve onlar için güzel bir pasta hazırlarız. Yapacağımız pasta özel olmalı ve normal zamanlarda yaptıklarımızdan farklı olmalıdır. Bu özel günün anlamını ifade edebilmelidir. Bu yüzden bugün sizlere üç katlı bir doğum günü pastası tarifi sunuyoruz. Pastanız bittiğinde, pastanelerde yapılanlardan daha güzel olacaktır. Çünkü bunu hazırlarken sevginizi de katacağınızdan eminiz. Tadına doyum olmayacak bu pastanın yapımına bir an önce başlayalım isterseniz. Doğum gününü kaçırmayalım. Doğum Günü Pastası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler 26 cm kelepçeli kalıp içinde hazırlanacak kek malzemeleri
20 cm kelepçeli kalıp içinde hazırlanacak kek malzemeleri (Bu malzemeler tek kek içindir)
Üst krema için gerekli malzemeler
Ara kreması için gerekli malzemeler
Doğum Günü Pastası Nasıl Yapılır? Pandispanya Keklerin Yapımı: Pastamızı hazırlamak için üç tane pandispanya kek pişirmemiz gerekir. Bunlardan biri 26 cm kelepçeli kalıpta pişireceğimiz kakaolu pandispanya, diğer ikisi ise 20 cm kelepçeli kalıpta pişirilecek pandispanya keklerimizdir. Bu kekleri sade olarak hazırlayacağız. 20 cm'lik olanın bir tanesinin kenarlarını keserek, biraz küçülteceğiz. Keklerin yapımına 26 cm olan kelepçeli kalıbımızın ölçüleriyle başlayalım. Önce toz şeker ve sıvı yağı iyice çırpalım. Ardından yumurtaları ilave ederek çırpmaya devam edelim. Bu arada yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Kekin güzel kabarmasına yardımcı olacak bir unsurdur. Malzemeler köpük köpük olana kadar çırpmaya devam edin. Ayrı bir kapta elenmiş unu, vanilyayı, kabartma tozunu, buğday nişastasını ve kakaoyu karıştırın. Bunları yumurtalı karışımın içine dökün. Tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edin. Kek hamuru hazır hale geldiğinde, 26 cm'lik kalıbı yağlayın ve içine kek hamurunu boşaltın. 175 derece ısıtılmış fırında pişirin. 20 cm'lik kalıpta pişecek kekleri de aynı şekilde hazırlayarak pişirin. Dediğimiz gibi 20 cm'lik olanın bir tanesinin kenarlarını tıraşlayarak küçültün. Pişen kekler soğuduktan sonra, etrafını streç filmle kaplayarak bir gece buzdolabında dinlendirin. Krema Nasıl Yapılır? Şimdi pastanın üzerine süreceğimiz ve arasına süreceğimiz kremaları hazırlayalım. Üzeri için hazırlayacağımız kremanın ununu, sütünü ve toz şekerini bir tencerede karıştıralım. Krem şanti için gerekli olan süt miktarını ayırmayı unutmayalım. Ocakta kremanın kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Bunu bir kenarda soğumaya bırakalım. Ara kremasını da sütle çırparak hazırlayalım. Krem şantiyi hazırlayarak, üst kremanın içine koyup çırpalım. Kremalarımızı hazırlamış olduk. Pastanın Hazırlanması: Hazırladığımız pandispanya keklerin hepsini enine ortadan ikiye bölüyoruz. En alta kakaolu hazırladığımız keki koyuyoruz. Kek katlarını sütle ıslatıyoruz. İlk kata çikolatalı kremoleyi sürüyoruz. Üzerine damla çikolata serpiyoruz. Kek parçasının ikinci katını üzerine kapatıyoruz. Pastanın üzeri için hazırlamış olduğumuz kremadan her tarafına sürüyoruz. Bu şekilde buzdolabına koyarak yarım saat kadar kremanın sertleşmesi için bekletiyoruz. Şimdi 20 cm'lik olan kek katını sütle ya da portakal suyu ile ıslatarak hazırlıyoruz. Arasına muzlu kremole sürüp muz dilimleri ile süslüyoruz. Üzerine diğer katı kapatarak kremamızı sürüyoruz. Yine donması için buzdolabına koyuyoruz. Diğer kekimize çilekli kremole süreceğiz. Bu kekin ilk katını tabağa yerleştirip üzerine çilekli kremole ve çilekle süslüyoruz. Üstünü kapatarak kalan kremayı her tarafına sürüyoruz. Yine buzdolabında dinlendiriyoruz. Buzdolabından çıkardıktan sonra, şeker hamurundan pastayı kapatacak parçalar kesiyoruz. Bununla pastamızı kapatarak fazla olan yerleri bıçakla kesiyoruz. Bu işlemi tüm pastalara uyguluyoruz. Şimdi pastaları üst üste yerleştirmeye geçebiliriz. Bunun için çöp şişlerden faydalanabilirsiniz. Pasta boyunda ayarladığınız çöp şişleri pastanın ortasına batırarak diğer katı onun üzerine oturtun. Üç kat pastayı bu şekilde yerleştirin. Bu şekilde üç katlı bir pasta hazırlamış olduk. Şimdi pastamızı süsleyelim. Yenilebilir özellikte olan gofretleri suyla ıslatarak üzerine koyabiliriz. Şeker hamuru ile süslü şekiller yapabiliriz. Burada biraz kendi yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Tarifimiz biraz oyalayıcı olsa da sonuç bir harika! Tam bir doğum günü pastası oldu. Artık pastanız ikram için hazırdır. Afiyet olsun. |
Sezginay
24 Temmuz 2024 ÇarşambaDoğum günümde kendim için üç katlı bir pasta yapmaya karar verdim ama keklerin tam olarak nasıl kabarması gerektiğini bilmiyorum. Toz şeker ve sıvı yağı iyice çırpalım, ardından yumurtaları ilave ederek çırpmaya devam edelim diyor ama tam olarak ne kadar çırpmalıyım ki kekler iyi kabarsın? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Sezginay,
Doğum günün için üç katlı bir pasta yapmak harika bir fikir! İyi kabaran kekler için bazı püf noktaları var. Toz şeker ve sıvı yağı iyice çırpmak, ardından yumurtaları eklemek önemli adımlar. Şeker ve yağı çırparken, karışımın krema kıvamına gelmesine dikkat etmelisin; bu yaklaşık 3-5 dakika sürebilir. Ardından yumurtaları tek tek ekleyip, her birini iyice karışana kadar çırpmalısın. Bu da yaklaşık 1-2 dakika sürebilir.
Ayrıca, unu eklerken fazla çırpmamaya özen göster; sadece malzemelerin birbirine karıştığından emin olman yeterli. Fırını önceden ısıtmayı ve kekin pişme süresince kapağını açmamayı unutma. Umarım pastan mükemmel olur! Şimdiden afiyet olsun ve doğum günün kutlu olsun!