Kozalak Pasta Kozalak pasta, içerisinde Metro çikolata, mısır gevreği, tereyağı ve bal kullanılarak yapılan bir tatlı türüdür. Metro çikolata eritilip diğer malzemelerle karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanışı ve yapılışı oldukça kolay olan bu pastayı her zaman yapabiliriz. Kısa sürede, fırın kullanmadan yapılabilecek bir tatlıdır. Doyurucu ve besleyici değeri yüksek olan bu pastayı çocuklarımızın çok seveceği gibi büyükler de çok beğenecektir. Misafir ikramlarında ve beş çaylarında sunarak rahatlıkla ikram edebiliriz. Bol enerji verici bu pastayı evde kolayca yaparak çocuklarımıza farklı bir tat sunabiliriz. Şekil olarak çam kozalağını andırdığı için bu ismi almıştır. Kozalak Pasta Malzemeleri
Kozalak Pasta Nasıl Yapılır? İlk olarak mısır gevreğini çok kısa bir süre mutfak robotu ile parçalayalım. Parçalar iyice ufak olmamalı, normaldeki halinden biraz daha küçük olmalıdır. Mısır gevreğinin farklı türleri vardır. İsteğe ve zevke göre istediğimiz türünü kullanabiliriz. Bu tarifimizde karamelli mısır gevreğini kullanıyoruz. Kozalak pasta yapımında özellikle Metro çikolata kullanılmasının sebebi, Metro'nun içinde ballı karışım bulunması ve daha yumuşak olmasıdır. Derin bir kase içine Metro çikolataları ufak ufak parçalara bölerek doğrayalım. Diğer çikolataları da aynı şekilde doğrayıp kaseye ekleyelim. Çikolataları doğrama işlemi bitince daha büyük ve ısıya dayanıklı bir kap alalım. Bu büyük kap tencere olabilir. Tencerenin yarısına kadar su doldurup ocağın üzerine ısıtalım. Doğradığımız çikolataların olduğu kaseyi sıcak su dolu tencerenin içine yerleştirelim. Su kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp, çikolata olan kaseyi karıştıralım. Çikolataları bu şekilde eritmemiz gerekir. Kaşık ile karıştırarak çikolatanın parçaları ezilerek pürüzsüz bir kıvama getirilmelidir. Çikolatalar tamamen eriyince ocaktan alabiliriz. Çikolata kasesini ocaktan indirince içine tereyağını ekleyip iyice karıştıralım. Sıcak çikolata içinde tereyağı çok çabuk eriyerek dağılır. Daha sonra bal ilave edip karıştırmaya devam edelim. Bal da iyice çikolataya karışıncaya kadar çırpalım. Son olarak üzerine daha önce parçalara böldüğümüz karamelli mısır gevreğini ilave edelim. Bütün malzemeyi iyice harmanlayarak karıştıralım. Ortalama büyüklükteki bir kahve fincanı ile kozalak pastaya şekil verebiliriz. Kahve fincanını az bir sıvı yağ ile yağlayarak hazırlayalım. Yaklaşık bir yemek kaşığı kadar pasta malzemesini kahve fincanına dolduralım. Biraz bastırarak fincanın şeklini almasını sağlayalım. Daha sonra fincanı ters çevirerek bir tepsiye kozalak pastayı boşaltalım. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizelim. Kozalak pasta kısa bir süre bekleyince hemen soğuyacaktır. Soğuyan kozalak pastalar servise hazırdır. Afiyet olsun. |